Visueel faciliteren: wat is dat?

Visueel faciliteren is het op visuele wijze leiden of begeleiden van een bijeenkomst of evenement. Het toevoegen van visuals is dé manier om een event, vergadering of bijeenkomst meer impact te geven.

In onderstaand artikel lees je uitgebreid over wat visueel faciliteren inhoudt. In ’t kort:

• Een visuele facilitator zorgt voor meer impact tijdens én na een bijeenkomst. Ter plekke verrijkt het dialoog, ontmoetingen en ideeën. Na afloop kunnen de visuals worden ingezet als (intern) communicatiemiddel en online content;
• Er zijn veel vormen van visuele begeleiding, zoals een visuele (digitale) notulen, presentaties of interactieve werkvormen. Welke past het beste bij jou?
• Gelegenheden die zich uitstekend op visuele wijze laten versterken zijn bijvoorbeeld (OR) vergaderingen, brainstormsessies, beurzen en seminars, evenementen, workshops en trainingen.
• Deelnemers worden door visuals actiever betrokken en de bijeenkomst blijft langer bij.

Meer impact tijdens jouw event of bijeenkomst

Bij visueel faciliteren denk je al snel aan meetings en vergaderingen, maar ook tijdens evenementen kan een live tekenaar veel toevoegen. Sneltekenaars en live illustrators zijn dan meer entertainers dan notulisten. Ze maken bijvoorbeeld portretten van bezoekers die direct gedeeld kunnen worden. Een leuk aandenken!

Meer impact ná jouw event of bijeenkomst 


Communicatie

Na afloop van een bijeenkomst kunnen visuals die gemaakt zijn gebruikt worden om deelnemers betrokken te houden of stakeholders te informeren. Zo houdt je het gesprek levend. Verhalen van het event zijn zichtbaar en deelbaar.

Na een brainstorm worden ideeën verspreid, bijvoorbeeld om aanvullingen te vragen. Tijdens een verandertraject worden de visuals gebruikt om meer draagvlak te creëren en te peilen waar de weerstand zit. Kortom; het houdt de herinnering levend voor mensen die erbij zijn en het verhoogd de betrokkenheid bij de mensen die niet aanwezig waren.

Content

In termen van marketing is het gemakkelijk om input vanuit de illustratie te vertalen naar (online content). De visuals worden bijvoorbeeld opgedeeld in losse stukken met iedereen een eigen verhaal. Deze verhalen kunnen dan online worden gedeeld met jouw doelgroep in de vorm van inspirerende of informatieve berichten.

De voordelen van live visuele begeleiding

Visueel faciliteren gebeurt altijd live. De illustrators kunnen complexe taal en onderwerpen kernachtig vangen in een visual die je live ziet ontstaan. We merken dat de focus vaak komt te liggen op het eindresultaat, bijvoorbeeld de notulen of illustratie, terwijl juist de live component zoveel impact heeft op het proces en vele voordelen met zich meebrengt:

• Deelnemers worden actiever betrokken;
• Er wordt minder uitgeweid over randzaken;
• De hoofdzaken blijven dus in het vizier;
• Een plaatje werkt inspirerend tijdens een brainstorm;
• En het is gewoon heel leuk!

 

Verschillende vormen van visueel faciliteren

Er zijn verschillende werkvormen van visueel faciliteren te verzinnen. Hieronder vind je een overzicht.

 

Een visuele notulen

Eén van de meest voorkomende vormen van visueel faciliteren is de visuele notulen. Een live tekenaar is dan aanwezig bij bijvoorbeeld een vergadering om de inhoud te vangen in een overzichtelijke illustratie.

Vaak wordt er zoveel besproken dat je het onmogelijk allemaal kunt onthouden, laat staan toepassen! Door middel van visuele begeleiding ontstaat er een kernachtige samenvatting die hoofd- en bijzaken helpt te scheiden; zowel tijdens als na de meeting. Visuele notulisten zijn vooral populair tijdens brainstormsessies, omdat ze niet alleen de beste ideeën in beeld brengen maar ook deelnemers inspireren.

Meer informatie over visueel notulisten nodig? Klik hier.

Digitaal notuleren

Hoewel een visuele notulen vaak op papier wordt getekend, is het ook mogelijk om een digitale illustratie te laten maken. Superhandig! Het wordt dan mogelijk de illustratie veel sneller en breder uit te dragen via bijvoorbeeld email of social media. Babbels in Beeld gebruikt dan een speciaal digitaal tekenloket, zodat iedereen de illustratie kan zien ontstaan.

We zetten deze vorm vaak in om live verhalen te vangen op beurzen.

Presentaties

Een (Powerpoint)-presentatie is dan de meest bekende vorm van visueel faciliteren. Je kunt een saai beleidsstuk op je bureau krijgen, of je kunt elke bijeenkomst inleiden met een korte presentatie; waarom zitten we hier? Wat is er besproken, wat gaan we bespreken? Voeg daar visuals aan toe en de deelnemers weten direct wat ze te wachten staat.

Hoe gebruik je visuals om de impact van jouw presentaties te vergroten én verlengen?

Interactieve visuele werkvormen

Visuals laten alle ruimte voor de verbeelding. Je kunt dan ook allerlei visuele werkvormen verzinnen om tot unieke inzichten komen. Gezamenlijk iets visueels laten ontstaan stimuleert verbondenheid en creativiteit. En het voegt een funfactor toe aan het proces!

Check bijvoorbeeld eens onze werkvorm voor Logistiek Platform Den Bosch, waarbij we dozen fysiek stapelen om samenwerking zichtbaar te maken.

 

Visuele begeleiding in de praktijk

De mogelijkheden van visuele begeleiding zijn eindeloos. Hoe en wanneer kun je het nu het beste toepassen? Hieronder sommen we een aantal veelvoorkomende situaties voor je op!

 

Vergaderingen/werkbijeenkomst

Je ziet dat processen bij organisaties steeds transparanter worden; het nieuwe vergaderen begint langzaam te ontstaan. Hierbij wordt er meer multidisciplinair en veel minder ‘top-down’ gedacht. We organiseren eerder ‘werkbijeenkomsten’ dan vergaderingen. Visueel faciliteren als tool om deze meetings te begeleiden en de impact te vergroten werkt uitstekend.

Neem bijvoorbeeld een ondernemingsraad (OR) dat jaarlijks minimaal twee jaar bijeenkomt om de gang van zaken te bespreken. Een visuele notulen kan helpen om meer uit deze bijeenkomsten te halen.

Evenementen

Zowel grote als kleine evenementen lenen zich uitstekend voor visuele ondersteuning. Op een event wil je verbinding en ontmoeting stimuleren. De sfeer van zo’n bijeenkomst blijft nog beter hangen als bezoekers bijvoorbeeld persoonlijk visuals, zoals foto’s of illustraties, mee naar huis krijgen. Welke events en op welke manier zou je visueel faciliteren kunnen toepassen?

Zelfs op grote festivals als Paaspop zijn we te vinden!

Beurzen

Live visuals zijn een mooie aanvulling op de fotografie die vaak al aanwezig is tijdens een beurs, bijvoorbeeld om mensen na de beurs mee te blijven nemen in de beleving. Ook als ze er niet geweest zijn.

Illustraties van bezoekers bekrachtigen de ontmoetingen tijdens het event. Een korte ontmoeting krijgt meer waarde door mensen die in gesprek zijn vast te leggen. Maak je daar bijvoorbeeld een foto van, dan wordt zo’n ontmoeting al tastbaarder. Maak je een cartoontekening, dan ga je anderen zeker vertellen over die ontmoeting. Het voegt een funfactor toe die het moment onvergetelijk maakt!

Bijvoorbeeld tijdens een feest van Univé, waar we live interactie vastlegde!

Workshops

Organiseer je binnenkort een workshop? Dan zal je waarschijnlijk al gebruik maken van visuele ondersteuning in de vorm van een presentatie. Toch kun je jouw workshop nog meer impact geven door bijvoorbeeld een visuele notulist uit te nodigen.

Wil je zelf leren visueel faciliteren? Check dan onze training!

 

Hopelijk hebben je nu een beter beeld van visueel faciliteren. Wil jij ook een visuele begeleiding voor jouw event, meeting of vergadering? Babbels in Beeld heeft meerdere live illustrators beschikbaar. Neem eens een kijkje!

Interesse?

Neem contact op met een van onze adviseurs


E-mail Tel: 073 7820 314